Young professionals willen steeds meer uit hun werk en leven halen. Onze ervaring is dat zij vaker actief zoeken naar purpose in het werk. En naar de integratie van zingeving in hun loopbaan en persoonlijk leven. Purpose gaat over de vraag naar zingeving. Wat is ‘de bedoeling’ van onze organisatie en van mijn leven? Hoe kan ik met de organisatie waar ik werk een positieve maatschappelijke impact hebben?

De grote worsteling van young professionals
Steeds meer young professionals worstelen ermee. Zij zoeken antwoord op de vraag “Hoe zorgen we ervoor dat onze organisatie, ons product, ons proces, ons dagelijks werk maximaal bijdraagt aan het welvaren van mens, dier en natuur?

Het gevoel van urgentie en de sterke gedrevenheid van jonge mensen kunnen daarbij ook leiden tot te véél druk. Zowel vanuit hun werk als vanuit zichzelf. Te veel pressure gaat dan ten koste van pleasure, de lichtheid van het bestaan. Vreugde, pret, plezier, genieten. Dat waar je lol in hebt, waar je je goed door voelt. Aandacht voor de vraag waar je duurzaam energie van krijgt, een diep gevoel van vreugde, blijheid en verbondenheid schiet er nogal eens bij in.

De coronacrisis plaatste dit knagende gevoel onder een vergrootglas. Mensen kregen meer tijd voor reflectie. De ratrace vertraagde en men herkende de noodzaak om meer zorg te dragen voor elkaar, de samenleving en de aarde, in het besef dat alles met elkaar verbonden is.

Hoe houd je young professionals betrokken?
Essentieel voor een ‘purposeful’ leven en werken is een vitale werkgemeenschap. Medewerkers moeten daarin kunnen floreren en daadwerkelijk waarde kunnen toevoegen. Voor werkgevers kan dit een uitdaging zijn. Want hoe creëer je een werkklimaat dat jonge werknemers betrokken houdt? Hoe gebruik je hun potentie en gretigheid het best? Hoe creëer je zowel stabiliteit als uitdaging voor jonge mensen die werk zien als katalysator voor persoonlijke groei en sociale impact?

Bij de vele trainingen en ontwikkeltrajecten die wij begeleiden zien wij hoe belangrijk het is voor young professionals om stil te staan en balans aan te brengen in de 3 P’s: purpose, pressure & pleasure. Maar vooral ook hoe je daar invloed op kunt leren uitoefenen, als individu en met elkaar.

Het is onze ervaring dat je hier een krachtige verdieping en versnelling in krijgt door jonge medewerkers van een organisatie bij elkaar zetten. In ons incompany-programma combineren wij groepssessies met individuele coaching. Het actief zoeken naar een dynamische balans tussen purpose, pressure & pleasure helpt werknemers gezond te houden. Het draagt bij aan een gezonde, duurzame organisatie.

Meer weten?
Ontdek onze oplossing